Geschiedenis Delft

Delft, een stad met grachten in het westen van Nederland, staat bekend als de productiebasis voor Delfts blauw. Het is de geboortestad van de Nederlandse meester-schilder Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek, uitvinder van de microscoop en toegewijd aan de micro biologie. Delft was eens de hofplaats van het prinselijk huis van Oranje. De 15e-eeuwse Nieuwe Kerk aan de markt herbergt de graftomben van de tegenwoordige koninklijke familie.

Delftsgreen ligt in het hart van alle historische bezienswaardigheden van Delft.

TU

De Technische Universiteit Delft, ook wel de TU Delft genoemd, is de oudst openbare technologische universiteit in Nederland. Het geldt als een van betere universiteiten voor techniek en technologie en is doorgaans in de top 20 van de wereld te vinden. Met acht faculteiten en tal van onderzoeksinstituten herbergt het meer dan 19000 studenten.

Nieuwbouw

Delft heeft een compleet nieuw treinstation en gemeentehuis. Als je vanaf het perron de trap naar de hal neemt, zie je een golvend plafond met een historische Delftse kaart uit 1877. Niet veel later worden ook de kolommen getoond die in verschillende kleuren ‘Delfts blauw’ zijn betegeld. En iedereen die boven is krijgt een eigentijds gezicht op Delft via de glazen gevels en het raam aan de zijkant van het plein.

Delftsgreen is 8 minuten lopen van het treinstation

Grachten

Het stadscentrum heeft nog steeds een groot aantal monumentale gebouwen, terwijl in veel straten nog grachten te vinden zijn met typische bruggetjes. Deze maken Delft tot een opmerkelijke toeristische bestemming.

Architectuur

Delft is een stad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur zoals de nieuwe kerk en de oude kerk en het historische stadhuis van Delft. De beroemde architect Hendrik de Keyser ontwierp dit gebouw rond de toren die al bestond. Naast het stadhuis omvatte zijn architecturale prestaties ook het sierlijke graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk, precies tegenover het stadhuis van Delft.

Delfts Blauw

Delft is bekend voor zijn wereld beroemde “Delfts Blauwe” keramische producten. Deze komen voort uit de handel met China waar ze gebasseerd waren op de geimporteerde porselein uit de 17de eeuw. De stad maakte een vroege start in dit gebied omdat het de thuishaven was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De potterij fabrieken De Koninklijke Porceleyne Fles en de Delftse Pauw kan nog steeds bezocht worden. De schilder Johannes Vermeer (1632 – 1675) is geboren in Delft. Ze vertegenwoordigden de Delftse school.